couple

Historia

historiaHösten 1918 kom Mary och Lennart Wålstedt till Dala-Floda och Näbbäcksholen. Deras livsuppgift blev att rädda det svenska lantrasfåret och göra en pionjärinsats inom den svenska textilkonsten. Det blev en kulturgärning som förts vidare genom fyra generationer och utvecklats till en industri, som inte bara gör garnet åt våra främsta textilkonstnärer utan också blivit ett smultronställe för hobbystickarna.

År 1936 byggdes det nuvarande spinneriet och äldste sonen Lars och hans hustru Anna gick in i företaget. Under nästan 50 år gjorde de betydande insatser för textilkonsten och belönades bl.a. med Handarbetets Vänners medalj 1978. Från 1984 tog tre av parets barn – Inger, Nils och Sven – över verksamheten. Nils lämnade företaget under nittiotalet men kvarstår i styrelsen samt som konsult till företaget. Sven pensionerade sig i mitten av 2000-talet och då tog Inger tillsammans med sin man Lasse Warmenius över verksamheten. Idag driver Ingers dotter Sonia spinneriet med maken Roger och för vidare kulturarvet på Näbbäcksholen.

Wålstedts Textilverkstad AB har ända sedan firmans grundande 1935 tillverkat ullgarner för konstvävnad och stickning. I dagsläget spinns c:a 2000 kg färdigt garn per år. För att klara den produktionen köps c:a 4000 kg svensk ull in från ett nätverk av lokala leverantörer.